Var ska vi bo på Mallorca?
Valldemossa

Valldemossa

Valldemossa kartaValldemossa är den högst belägna byn på Mallorca, och samtidigt en av de vackraste. Byn ligger mellan Tramuntana bergen, och resan genom den frodiga dalen med mandel- och citronträden är en fröjd för ögat. Från Palma de Mallorca tar turen en halv timme med bil, och bara något längre med lokalbussen.

Byns namn har arabiskt ursprung, då byn under en 300 år lång arabisk besättning fick namnet ”Valle de Mussa”. Araberna fördrevs från Mallorca år 1229, och namnet ändrades till Valldemossa. Omkring 300 år senare (år 1531) föddes Mallorcas första helgon, Catalina Tomás, i byn. Över hela byn syns otaliga målningar som föreställer henne, och varje år äger ett upptåg rum till hennes ära.

Hotelltips: Se Airtours mest populære hotell på Mallorca.

Valldemossa shopping

De flesta hus i byn är restaurerade i deras ursprungliga stil, och det är en klar upplevelse att släntra runt på gatorna med turistbutiker, gallerier, butiker, bagerier, caféer och restauranger. Många av husdörrar pryds med blommor och bilder av helgonet Catalina Tomás.

Valldemossa restaurang

Varje söndag morgon är det marknad i byn, och här erbjuds många lokala livsmedel av hög kvalitet. Frukt, grönsaker, ostar, skinka och 100% mallorkinsk olivolja är bland toppsäljarna. Det är också möjligt att besöka flera gårdar i området och köpa produkter direkt från producenterna.

Valldemossa torg

Valldemossa är även berömd för de många prominente personer som har bott i byn under kortare eller längre tid. Inte minst den världskände kompositören Frédéric Chopin, som bodde i Valldemossa vintern 1838-1839 tillsammans med sin flickvän, den franska författarinnan George Sand. Hon berättade om deras uppehåll i boken ”En vinter på Mallorca”, som naturligtvis fortfarande säljs i byns turistbutiker.

Valldemossa Tramuntana

År 2000 startade skådespelaren Michael Douglas projektet Costa Nord, som både fungerar som kulturcenter och som inspiratör till ett bärkraftigt Valldemossa. På Costa Nord, som ligger centralt i byn, är det också möjligt att se en 15 minuter lång film om Valldemossa, och självklart är det Michael Douglas som har lånat ut sin röst.

Valldemossa är definitivt värt ett besök, och har man lust att besöka ännu en trevlig mallorkinsk by, ja då ligger Deia endast 5 km längre bort mot nordväst.

Valldemossa film – följ vår Youtube kanal

Valldemossa karta