Var ska vi bo på Mallorca?
Joan Miro skulptur

Joan Miró muséet

Cala Mayor kartaDen berömda konstnären Joan Miró föddes i Barcelona 1893. Redan som barn var han duktig på att rita, och ville gärna bli konstnär, men efter faderns önskemål, valde han gymnasiet och senare ett jobb som bokhållare. Han trivdes dock inte alls med detta jobb, och valde att sluta efter ett par år.

Parallellt med jobbet som bokhållare hade han tagit några kurser på en konstakademi, och från 1912-1915 fick han en egentlig utbildning på Francisco Galis konstskola. Härefter tog hans karriär snabbt fart, och med tiden har hans surrealistiska målningar och abstrakta skulpturer skördat stort internationellt erkännande.

Joan Miro museet

Joan Mirós mor var från Mallorca, och han gifte sig också med en kvinna från Mallorca. Han var därför flera gånger på semester på ön, och kände sig mycket inspirerad av ljuset på Mallorca. År 1956, i en ålder av 63 år, flyttade han därför till Cala Mayor på Mallorca, där han byggde huset Son Abrines.

Joan Miro målningar

Han bodde och arbetade i Cala Mayor fram till sin död 1983. Innan hans död bildade han och hans fru stiftelsen Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca. Via stiftelsen donerade de huset, verkstäderna och flera tusen konstverk till myndigheterna i Palma de Mallorca.

Om du vill bo i Palma de Mallorca, ta en titt på Palma Bellver by Melia som har ett underbart poolområde med utsikt över den charmiga hamnen. Hotellet är en perfekt utgångspunkt för sightseeing.

Joan Miro museum

1992 öppnade Joan Miró muséet i en ny, spännande byggnad, ritad av den spanske arkitekten Rafael Moneo. I förlängning av denna byggnad ligger Joan Mirós första verkstad Son Boter samt den nyare verkstaden Taller Sert. I vackra trädgårdar står flera av hans stora skulpturer. Förutom verk från Joan Miró är det också skiftande utställningar från andra talangfulla konstnärer.

Joan Miro studio

Konstälskare och konstintresserade får inte gå miste ett besök på muséet. Tiden flyger verkligen i rasande takt på denna kreativa plats, och det finns möjlighet för att hålla en paus på caféet i trädgården. I museibutiken är det möjligt att köpa Joan Miró souvenirer med sig hem.

Joan Miro cafe

Joan Miró muséet har öppet året runt, men är stängd på måndagar. Se mer på muséets hemsida.

Joan Miró muséet karta