Var ska vi bo på Mallorca?
Mallorca marknad

Marknader på Mallorca

Mallorca har haft marknader i flera hundra år och de är ett fast inslag i den mallorkinska traditionen och kulturen. Ingen veckodag utan marknader, men de varor som erbjuds är ofta olika från marknad till marknad.

Vanligtvis öppnar marknaderna runt 8-9 tiden och stänger igen vid 13-14 tiden. För att undvika den värsta trängseln är det bäst att komma tidigt på dagen, omvänt är det extra bra erbjudanden och priser på särskilt matvaror strax innan stängningstid.

Måndag
Efter helgens många marknader är måndagen ganska lugn. Det mest intressanta sker i Calvia, väster om Palma de Mallorca. Här är det ca 60 torgstånd med lantbruksprodukter, kläder, skor och mallorkinsk konsthantverk. På marknaden i Manacor är det många torgstånd med keramik.

Andra marknader: Cala Millor, Caimari, Lloret de Vistalegre, Manacor, Mancor de la Vall, Montuïri.

Manchego ost

Manchego ost på marknaden i Sineu

Tisdag
Veckans första stora marknad äger rum i Alcudia, som har marknad både tisdagar och söndagar. Marknaden är centrerad kring gatorna Carrer Major och Carrer Mol. Varor som erbjuds sträcker sig från ekologiska matvaror till lokalt konsthantverk, dessutom är Alcudias marknad känd för sina lädervaror. Den vackra historiska staden är redan i förväg mycket populär, och blir välfylld på marknadsdagar. Kom gärna tidigt.

Andra marknader: Arta (bl.a. konsthantverk), Can Pastilla, Porto Colom, Santa Margalida, Campanet, Llubi.

Onsdag
Onsdagens mest berömda marknad äger rum i staden Sineu, som ligger i stort sett mitt på Mallorca. Marknaden har hållits här i över 700 år, och erbjuder massor av olika varor, från frukt och grönsaker, färska kryddor, egenproducerat vin, till kläder och konsthantverk. På den särskilda djurmarknaden handlas hästar, åsnor, grisar, getter, höns och änder levande. Kom tidigt, då är det gott om plats på marknadsplatsen – längre in på förmiddagen blir det ganska välfyllt i Sineus trevliga marknadsgator.

Andra marknader: Puerto Pollensa, Capdepera, Santanyi, Andratx, Llucmajor, Petra, Colonia Sant Jordi.

Ensaimada

Ensaimada

Torsdag
Torsdagen bjuder på Mallorcas största utomhusmarknad, nämligen marknaden i Inca. Marknaden erbjuder naturligtvis färsk frukt, grönsaker, utsökta viner och mallorkinska specialiteter, dessutom är det många torgstånd med handgjorda lädervaror, väskor, korgar, kläder och skor.

Andra marknader: Ariany, Campos, Sant Llorenc, Ses Salines, Sant Joan, S’Illot.

Fredag
Fredag är en något lugnare marknadsdag. Marknaden i Son Ferrera på sydvästliga Mallorca är värt ett besök, här handlas det primärt med matvaror som frukt, grönsaker och mallorkinska korvar. På den östliga delen av Mallorca är det marknad i Son Serveras centrum.

Andra marknader: Sa Cabaneta, Maria de la Salut, Algaida, Llucmajor, Binissalem, Ca’n Picafort.

Sóller marknad

Sóller marknad

Lördag
Lördag är en stor marknadsdag på Mallorca. På västkusten är det marknad i Sóller, där det handlas med kött, fisk, grönsaker, frukt och många vackra blommor. Det spelas musik på många ställen, och marknaden i den vackra historiska staden är definitivt värd ett besök.

I Palma de Mallorca och Campos är det stora loppmarknader på lördagar. Här säljs allt möjligt mellan himmel och jord, så som begagnade böcker, möbler, kläder, porslin och konst.

Andra marknader: Bunyola, Esporles, Santanyi, Búger, Costitx, Alaró, Porto Colom, Santa Ponsa

Söndag
På söndagar är det marknad i Pollensas historiska stadsdel, där det är möjligt att hitta spännande specialiteter, bland annat lokala ostar, mallorkinska korvar, oliver, olivolja och många goda lokala viner. Som något helt speciellt är det ett stort urval av marmelader (upp till 40 olika sorter). Många av produkterna ar ekologiska.

Andra marknader: Alcudia, Llucmajor, Felanitx, Muro, Valldemossa, Santa Maria del Cami, Porto Cristo