Var ska vi bo på Mallorca?
Cap de Formentor

Formentor

Formentor är en stor naturupplevelse på nordostligaste Mallorca. Den långsträckta halvön är 12 km lång, men bara 900 meter bred på det smalaste stället mitt på halvön. Mallorcas största bergskedja Tramuntana slutar här, och bidrar till med att göra Formentor mycket bergsrik. Den högsta punkten ligger 384 meter över havet.

Ytterst på Formentor ligger den enastående utsiktspunkten Cap de Formentor. Här står det ikoniska, vita fyrtornet, varifrån man har utsikt över det mesta av nordostliga Mallorca. Nederst i fyrtornet ligger en underbar cafeteria, varifrån gästerna kan ta deras kaffe och ensaimada (mallorkinsk kaka) med sig ut på en stor terrass. Det är inte möjligt att komma upp i fyrtornet.

Mirador es Colomer

Vägen mot Cap de Formentor bjuder på flera andra utsiktspunkter, varav Mirador es Colomer är den mest populära. Den är lätt att känna igen tack vare den lilla parkeringsplatsen, som kommer fram efter ca 4 km körning från Puerto Pollensa. En ojämn stig (inget för dem med höjdskräck) leder till en stor terrass, 232 meter över vattnet på en mycket brant klippkust. I nordostlig riktning ligger den mycket lilla klippön El Colomer, som också har givit utsiktspunkten sitt namn, och det är garanterat en av de mest fotograferade öar på Mallorca.

Från parkeringsplatsen vid Mirador es Colomer leder en väg till det gamla vakttornet Talaia d’Albercuix, varifrån mallorkiner höll utkik efter fiender för ca 300 år sedan. Placeringen är väl vald, och på dagar med god siktbarhet är det möjligt att se ända bort till Menorca. Det rekommenderas att gå de ca 2 km från parkeringsplatsen, eftersom vägen är mycket smal.

Cala Formentor

Den mest berömda (och bästa) stranden på Formentor är Cala Formentor, som ofta också kallas för Playa de Formentor. En vacker sandstrand med kristallklart badvatten, en av Mallorcas finaste naturstränder. Stranden är nästan en kilometer lång, men i gengäld förhållandevis smal. På strandens ände ligger det legendariska lyxhotellet Hotel Formentor, som öppnade 1930, och sedan dess har haft besök av berömheter som Charlie Chaplin och Winston Churchill.

Formentor kallas av mallorkiner för ”vindarnas mötesplats”. Tyvärr är det också turisternas mötesplats, och under högsäsongen är det bäst att komma till Formentor tidigt på dagen. Det gäller i synnerhet om turen går ända ut till Cap de Formentor.

Formentor karta