Var ska vi bo på Mallorca?
Es Caragol

Mallorca topp 10 stränder

Låt oss säga det som det är… Om 10 Mallorca-experter skulle utarbeta var sin lista över Mallorcas bästa stränder, så skulle listorna bli ganska olika.

Mallorca har så många stränder som alla är fantastiska på var sitt sätt. Barnvänliga stränder, romantiska stränder, avsides liggande naturstränder eller pulserande stadsstränder. Mallorca har, mer än någon annan europeisk semesterdestination, stränder för alla smaker.

Nedan kommer vårt förslag på de 10 bästa stränder på Mallorca.

S'Amarador

Nr. 1: S’Aramador
S’Aramador har tidigare blivit utnämnd till Europas bästa strand i en stor europeisk omröstning. En fantastisk naturstrand, som ligger i naturreservatet Cala Mondrago på sydöstliga Mallorca. Den stora sandstranden ligger väl skyddad i en vacker vik och det grunda vattnet är mycket barnvänligt.

Es Trenc

Nr. 2: Es Trenc
Det är svårt att i en sådan lista inte ta med naturstranden Es Trenc, som är Mallorcas mest populära strand. En lång sandstrand med fin ljus sand och sandklitter bakom stranden. Vattnet har absolut vackraste turkosa nyanser och får Es Trenc att verka helt tropisk. Det finns några få strandcaféer i närheten, men annars är hela området fridlyst.

Es Caragol

Nr. 3: Es Caragol
Vill ni gärna besöka en mindre turisttät strand? Och är ni dessutom villiga att gå ca en halv timme? Då skall ni definitivt ta er till Platja des Caragol i närheten av Mallorcas sydligaste spets, Cap de Ses Salines. Omgivningarna är otroligt vackra och vattnet är kristallklart. Det finns inga faciliteter, kom därför ihåg att ta med mat och rikliga mängder med drycker.

Alcudia strand Mallorca

Nr. 4: Playa d’Alcudia
Playa d’Alcudia är barnfamiljernas paradis. En enorm sandstrand med massor av plats för lek, och det mest barnvänliga vattnet man kan föreställa sig. Det finns lekplatser på stranden, alla tänkbara vattensportaktiviteter och många strandrestauranger. Det är alltid många människor, men det finns också plats för många.

Cala Mondrago

Nr. 5: Cala Mondrago
Stranden Cala Mondrago ligger i nationalparken med samma namn. Ett otroligt vackert naturområde perfekt för vandringar – och ett besök på den vackra stranden, som ligger väl skyddat långt inne i en klippig vik. Själva stranden har fin ljus sand och strandgästerna har tillgång till alla vanligt förekommande faciliteter inkl. strandrestauranger. En stig leder vidare till S’Aramador (nummer 1 på listan), som ligger i grannviken.

Cala sa font Celada

Nr. 6: Cala sa font Celada
Denna strand är det närmaste man kommer ett hemligt tips. Från parkeringsplatsen vid den lilla stranden Cala Estreta är det en timmes vandring längs kusten, men belöningen är stor. Cala sa font Celada ligger i fullständigt orörda omgivningar – och även under högsäsongen är det möjligt att ha stranden för sig själv. Det är svårt att tro, men ovanstående bild är tagen en varm, solig dag i juli månad.

Cala Pi

Nr. 7: Cala Pi
Cala Pi är en fridfull liten semesterort i den sydliga delen av Mallorca. Stranden med samma namn ligger nästan 400 meter inne i en lång smal klippig vik, som skapar vacker inramning för en lång simtur. Stranden har skön, ljus sand och grunt vatten med vackra turkosa nyanser. Mycket barnvänlig, men tänk på att det är en ganska brant trappa ner till stranden.

Calo des Moro

Nr. 8: Calo d’es Moro
En vacker klippig vik ramar in naturstranden Calo d’es Moro, som imponerar med sitt nästan turkosa vatten. Utan tvekan en av de vackraste stränder på Mallorca, men tyvärr är det ofta för många gäster på stranden under högsäsongen. Det finns inga faciliteter vid stranden.

Porto Cristo

Nr. 9: Porto Cristo
Om en äkta stadsstrand skall smyga sig in på denna topp 10, då skall det vara Porto Cristo. Den fina sandstranden ligger väl skyddad inne i en krokig vik, varifrån man får vacker utsikt över bergen, hamnen och staden. Stranden har alla faciliteter och är dessutom mycket barnvänlig. För övrigt är stranden mycket bra utgångspunkt för att besöka en av Mallorcas största turistattraktioner, nämligen Coves del Drac.

Cala Xinxell

Nr. 10: Cala Xinxell
Även om Cala Xinxell ligger i utkanten av semesterorten Illetas, är den ett oskrivet blad för de flesta turister. Stranden ligger i en underbar vik, en plats älskad av seglare. En fin strandbar erbjuder avslappnad lounge-stämning, och det grunda vattnet gör stranden mycket barnvänlig.

Övriga stränder
Många andra stränder var i betraktning till denna topp 10, men det blev tyvärr inte plats för fina stränder som Cala Varques, Cala Mesquida, Cala Formentor eller Mallorcas vackraste stenstrand, Cala Deia.