Var ska vi bo på Mallorca?
Mallorca restaurang

Bästa restaurangerna på Mallorca

Mallorca är känt för sin vackra natur, härliga stränder och det behagliga medelhavsklimatet. De flesta besökare känner ofta inte till det, men Mallorca erbjuder även kulinariska upplevelser i världsklass. Hela åtta restauranger stoltserar med Michelin-stjärnor, och många fler ligger på gränsen till att komma med i den berömda matguiden.

De bästa restaurangerna ligger utspridda över hela ön, från storstaden Palma de Mallorca till ett idylliskt slottshotell mitt i den orörda naturen. Priserna varierar, men ligger på en något lägre nivå än Nordeuropa. Kom ihåg att boka bord i god tid då det är kamp om platserna på de här topprestaurangerna.

Voro by Alvaro SalazarTack till @vorobyalvarosalazar som delade den här bilden från VORO.

Nr. 1 VORO – website
Restaurang VORO öppnade 2019 i det 5-stjärniga hotellet Park Hyatt Mallorca (nu Cap Vermell Grand Hotel), som ligger i byn Canyamel. Redan året därpå fick chefskocken Álvaro Salazar och restaurang VORO en Michelin-stjärna, och 2021/2022 fick restaurangen två av de eftertraktade stjärnorna. Álvaro Salazar benämner själv sin mat ”som en resa, ett universum, som överskrider gränser, men aldrig glömmer Medelhavet”.

Zaranda RestaurantTack till @zarandarest som delade den här bilden från Zaranda.

Nr. 2 Zaranda – website
Zaranda tillhör också eliten bland Mallorcas gourmetrestauranger, och hade tidigare två Michelin-stjärnor. Restaurangen ligger väldigt idylliskt i ett historiskt slott från renässansen, som numera är lyxhotell. Här lagar Fernando Pérez Arellano sina kreativa rätter som inspireras av Medelhavet och Nordafrika. Han hade tidigare en Michelin-restaurang i Madrid innan han flyttade den till Mallorca, i den lilla byn Es Capdellá 25 km väster om Palma de Mallorca.

Marc FoshTack till @marcfosh som delade den här bilden från Marc Fosh.

Nr. 3 Marc Fosh – website
Den engelska stjärnkocken Marc Fosh öppnade 2009 sin restaurang i exklusiva hotell Convent de la Missió. Hotellet ligger i Palma de Mallorcas gamla stadsdel och byggdes runt det 17. århundradet för att utbilda missionärer. Maten är inspirerad av medelhavsköket och lagas på hög internationell nivå.

KairikuTack til @kairiku_restaurant som delade den här bilden från Kairiku.

Nr. 4 Kairiku – website
Kairiku i byn Campos är Mallorcas bästa japanska restaurang. Den ligger i en tidigare vinkällare under 5-stjärniga Hotel Sa Creu Nova Petit Palais. Hos Kairiku är det kocken som bestämmer menyn (sushi, med mera), som faller inom det japanska konceptet ”omakase”, som betyder ”jag överlåter det till dig”. Det får bara plats 10 personer som sitter tillsammans runt ett stort bord.

Nr. 5 Andreu Genestra – website
Restaurang Andreu Genestra är en äkta pärla på Mallorca, i Capdepera på nordostkusten. Chefskocken är själv från Mallorca, och maten är inspirerad av det traditionella lokala köket med massor av fisk, skaldjur och lokala grönsaker. Därtill kommer en av öns mest omfattande vinmenyer. Du kan välja mellan 5, 8 eller 10 rätter.

DaicaTack til @daicarestaurant som delade den här bilden från DaiCa.

Nr. 6 DaiCa – website
Det är väldigt överraskande att en liten by som Llubi mitt på Mallorca kan erbjuda en så stor kulinarisk upplevelse som DaiCa. De två ägarna kommer från Mallorca respektive Katalonien, och det är även härifrån som inspirationen till deras mat hämtas. Maten är av hög klass, likaså det estetiska uttrycket! Det går att övernatta på ett av restaurangens tre små mysiga rum.

Nr. 7 Es Fum – website
Es Fum (röken) ligger på sydvästra Mallorca, i byn Costa d’en Blanes. Restaurangen är en del av lyxhotellet St. Regis Mardavall vilket passar väldigt bra i kombination med den lyx som chefskocken Miguel Navarro presenterar på Es Fum. Det går att välja mellan två gourmetmenyer på 6 respektive 8 rätter.

Maca de Castro
Tack til @maca_de_castro som delade den här bilden från Maca de Castro.

Nr. 8 Maca de Castro – website
Maca de Castro är den enda Michelin-restaurangen på Mallorca med en kvinnlig chefskock. Hon har bland annat lärt sig på den legendariska restaurangen El Bulli och har själv haft en av de eftertraktade stjärnorna sedan 2012. Det bjuds på en 11-rättersmeny som varierar från dag till dag beroende på de tillgängliga råvarorna. Maca de Castro ligger i semesterorten Port d’Alcudia.

Adrian Quetglas
Tack til @adrianquetglas som delade den här bilden från Adriàn Quetglas.

Nr. 9 Adriàn Quetglas – website
Chefskocken Adriàn Quetglas jobbade i många år hos Marc Fosh (nummer tre på denna lista) innan han 2005 öppnade en spansk restaurang i Moskva. År 2015 kom han tillbaka till Mallorca och fick året därpå en av de eftertraktade stjärnorna. Hans femrättersmeny ändras varje vecka och det finns även en femrätters lunchmeny. Köket är internationellt kryddat med ett stråk av medelhavet.

Nr. 10 DINS Santi Taura – website
Restaurang DINS Santi Taura ligger i hotellet ’El Llorenç Parc de la Mar’, en kort promenad från Mallorcas berömda katedral, La Seu. Chefskocken Santi Taura gör sitt yttersta för att servera traditionella rätter från Mallorca med en modern twist. Det gör han så bra, att han 2021/2022 fick en Michelin-stjärna.


Se också:
Vår guide till var det är bäst att ta en familjesemester, en romantisk parsemester, en aktiv semester eller en förlängd weekendresa till storstaden Palma de Mallorca.