Var ska vi bo på Mallorca?
Cala Ratjada

Cala Ratjada

Cala Ratjada kartaCala Ratjada var ursprungligen en fiskeby några få kilometer från Mallorcas mest östliga punkt, fyrtornet i Cala Ratjada. I motsats till många andra mallorkinska kuststäder, är det fortfarande en viktig fiskarstad.

Staden har dock genom åren sakta och försiktigt utvecklats till en vacker turiststad, faktiskt en av de finaste på Mallorca. I många år var staden besökt av främst tyska, österrikiska och franska turister, men under senare åren har även skandinaver fått upp ögonen för Cala Ratjadas frestelser.

Hamnområdet är mycket attraktivt med stora palmer, caféer och restauranger. Härifrån kan man gå längs kuststigen ner till stranden Son Moll, och eventuellt göra ett uppehåll vid någon av restaurangerna längs stigen. Stadsbilden präglas av restauranger, caféer och många olika butiker, och då menar vi inte bara de vanligt förekommande turistbutikerna. Lördag förmiddag är det lokal marknad på stadens stora torg.

I den ursprungliga delen av Cala Ratjada finns det överraskande få stora hotell, men vid stranden Son Moll ligger t.ex. Son Moll Sentits Hotel & Spa med utsikt ut över stranden/havet, perfekt för par!

Cala Ratjada strand

Stränderna i Cala Ratjada
Många av Mallorcas semesterorter är byggda omkring stranden, men i Cala Ratjada är det hamnen som historiskt sett har varit mittpunkten.

Sköna stränder är dock definitivt ingen bristvara i Cala Ratjada. I stadens sydliga del ligger huvudstranden, Son Moll. En stor och barnvänlig sandstrand med alla faciliteter.

Son Moll

I den nordvästliga utkanten av staden ligger Cala Agulla. En 500 meter lång naturstrand, med utsikt över skog och berg. En familjevänlig strand med alla faciliteter, inkl. strandcaféer och vattensportaktiviteter.

Något väster om Cala Ratjada, men fortfarande på promenadavstånd, ligger den lilla badstranden Cala Gat. Läget i den vackra lilla viken gör den endast 40 meter långa sandstranden otroligt populär, så – kom tidigt.

Cala Ratjada restauranger

Restauranger och nattliv
Den bästa restaurangen i Cala Ratjada är utan tvekan Es Coll d’Os. Restaurangen har hållit fast i sina rötter och serverar ännu i dag traditionella maträtter i mycket lugna och rustika miljöer. Grönsaker och lammköttet kommer från restaurantens egen ekologiska produktion, medan fisken är fångad av lokala fiskare.

Cala Ratjada stad

Det finns många bra restauranger i staden, och variationen är stor. Mama Pizza serverar underbar italiensk mat, medan Royal med utsikt ut över hamnen är en av stadens bästa fiskrestauranger.

Cala Ratjada har ganska livligt nattliv med många barer, diskotek och nattklubbar. Coconar17 är en fantastisk lounge och cocktail bar, som inte bara är för de helt unga. Andra bra ställen är baren Angels samt diskoteket Keops.

Cala Ratjada torg

Sevärdheter och aktiviteter
Cala Ratjada är framförallt omgiven av otroligt vacker natur. På semesterstadens båda sidor hittar man skogsområden, och en ganska trevlig promenad genom den östliga skogen leder ut till fyrtornet i Cala Ratjada.

Cala Agulla

Vacker natur är det även på två av Mallorcas bästa golfbanor som ligger i närheten. Det rör sig om Capdepera Golf och Canyamel Golf. Eller på stranden Cala Agulla lite norr om staden (bilden ovan).

Från hamnen arrangeras olika båtutflykter, och det är dessutom möjligt att hyra en båt och segla på egen hand. Det är också från Cala Ratjada som det går en färjeförbindelse till grannön Menorca.

Cala Ratjada video – följ vår Youtube kanal

Cala Ratjada karta
Cala Ratjada har vuxit ihop med Es Pelats och Cala Agulla. Resebolagen kallar vanligtvis hela området för Cala Ratjada.