Var ska vi bo på Mallorca?
  • Alcudia gamla stad

  • Alcudia gamla stad

  • Alcudia gamla stad

  • Alcudia gamla stad

  • Alcudia gamla stad

  • Alcudia gamla stad

  • Alcudia gamla stad

  • Alcudia gamla stad

Gamla Alcudia

Gamla Alcudia kartaAlcudia, som ligger på Mallorcas nordkust, är en av de äldsta och bäst välbevarade städer på Mallorca. Staden får inte förväxlas med den så populära semesterorten Port d’Alcudia, som ursprungligen grundades som hamnstad för gamla Alcudia.

Den viktigaste delen av Alcudias historia börjar år 123 f.Kr. då Mallorca erövrades av romarna. På grund av den utmärkta strategiska placeringen grundade de staden Pollentia år 70 f.Kr. Den staden bestod i flera århundraden, men med tiden gick den ner och jämnades nästan med marken. Något av stadens ruiner kan fortfarande ses omedelbart söder om gamla Alcudia, och ännu mer kan ses på Museu monografic de Pollentia.

Hotelltips: Se Airtours mest populära hotell i Port d’Alcudia.

Alcudia gamla stad

Senare uppstod staden Alcudia i stort sett på samma ställe, och år 1362 blev Kung Jaume II färdig med att bygga stadsmuren runt Alcudia. Den 1,5 km långa stadsmuren med sina 26 torn skulle skydda Alcudias invånare mot pirater och vandaler. Stora delar av den imponerande stadsmuren, samt stadsportarna Porta de Mallorca och Porta del Moll har blivit restaurerade och står fortfarande. Det är möjligt att gå på delar av muren, varifrån man kan njuta av utsikten över stadens vackra byggnader.

Alcudia gamla stadsmurarna

Innanför stadsmurarna är det en sann labyrint av smala gränder och små trevliga torg. Bland de fina och välbevarade husen döljer sig många små restauranger, caféer och butiker. Butikerna är generellt mycket intressantare än vanliga turistbutiker, vilket gör att man får 1-2 timmar shopping att gå hur snabbt som helst.

Stadens mittpunkt är torget Placa de la Constitució. Här hittar man flera utomhusrestauranger, och stadens butiksgator börjar härifrån. Tisdagar och söndagar är det marknad i Alcudia, och det drar till sig turister från hela ön. Under högsäsongen i juli och augusti rekommenderas att komma tidigt på förmiddagen.

Alcudia gamla stad restaurang

Besökande med bil hittar parkeringsplatser på flera ställen runt om staden. Till exempel i den sydvästliga delen av staden, som är ett bra ställe att parkera. Här är man nära Museu monografic de Pollentia , den katolska kyrkan och Pollentias ruiner.

Gamla Alcudia film – följ vår Youtube kanal

Alcudia gamla stad karta