Var ska vi bo på Mallorca?
Deia

Deià

Deia kartaDen idylliska bergsbyn Deià kallas av många för Mallorcas vackraste by. Omgivningarna är helt enastående, med bergskedjan Serra de Tramuntana i bakgrunden och en fantastisk utsikt över medelhavet från flera ställen i stan.

Deià känns lätt igen i och med de charmerande, snirkliga gatorna med traditionella små ockrafärgade stenhusen och små gröna trädgårdar. Man kan tydligt se på husen, gallerierna och de moderna butikerna att välståndet i Deià är högre än i många av de andra bergsorterna i trakten.

Deia Mallorca

Välståndet beror på att Deià är en gammal konstnärsklubb som redan i slutet av 1800-talet lockade till sig konstnärer, författare och musiker. Det hela tog fart på allvar när den engelska författaren och poeten Robert Graves flyttade till Deià år 1932. Det bidrog till att fler konstnärer lockades hit, och efter Robert Graves död 1985 blev hans hus i utkanten av Deià inrett som museum.

Listan över internationellt kända personer som har bott eller semestrat i Deià är lång. Flera av dem har bott på lyxhotellet Belmond La Residencia, inklusive prinsessan Diana, Kate Moss, Gwyneth Paltrow och Robbie Williams. Hotellet ägdes för övrigt under ett antal år av den förmögne Richard Branson. Andra äger egna hus i området, inte minst skådespelarparet Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones.

Deia hus

Oavsett om du stöter på några kändisar eller inte så är Deià en trevlig stad att strosa runt i. När hungern infinner sig har Deià ett bra utbud av bra restauranger. En av de absolut bästa är Restaurante Sebastián där vi rekommenderar att boka bord. Andra bra restauranger är tapasrestaurangen El Barrigon Xelini och den legendariska fiskrestaurangen Ca’s Patro March, vid stranden Cala Deià.

Deia restaurang

Själva stranden Cala Deià är också värd ett besök. Den är en fin klapperstenstrand som ligger i en förtrollande liten vik, och det finns även två restauranger. Det går att ta sig till stranden med bil, men varför inte ta de vackra stigarna och trappan ner till stranden till fots? Det är en trevlig promenad på ca. 30 minuter, och sedan smakar de kalla förfriskningarna nere vid stranden extra gott.

Cala Deia

Den vackra stenstranden Cala Deia.

Om det finns tid för det, gör även ett stopp i Valldemossa, som är en annan förtrollande bergsby på Mallorca. Avståndet mellan de två orterna är bara 11 km med bil.

Vår film från Deià

Deià karta