Var ska vi bo på Mallorca?
Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca kartaPalma de Mallorca är inte bara Mallorcas huvudstad, utan huvudstad för hela ögruppen Balearerna, som bland annat omfattar även Menorca och Ibiza. Stadens namn härstammar från Palmaria Palmensis, som erövraren Quintus Caecilius Metellus döpte staden till för mer än 2000 år sedan. Senare fick staden namnet Palma, som fortfarande är det officiella namnet på katalanska.

Med sina 400 000 invånare är Palma de Mallorca inte riktigt någon storstad, men för en förlängd helg har staden mer än tillräckligt att bjuda på. Möjligheterna för shopping, kultur, historia och gastronomi är många, och om man skulle behöva en paus från stadslivet, är stranden C’an Pere Antoni nära stadens centrum. Bara en kortare promenad bort från centrum ligger också den ännu vackrare och barnvänligare stranden Ciutat Jardi.

Med Airtours kan du bo på Palma Bellver by Melia som har ett underbart poolområde med utsikt över den charmiga hamnen. Hotellet är en perfekt utgångspunkt för sightseeing.

Passeig des Born

Shopparna kommer till sin fulla rätt i Palma de Mallorca. De senaste åren har Passeig des Born (bilden ovan) blommat ut som stadens mest fashionabla shoppinggata med designerbutiker som Louis Vuitton, Bvlgari och Hugo Boss. Andra bra shoppinggator är Avenida de Jaime III och de många trevliga gränderna runt Placa Major. Fotbollsentusiaster hittar här Real Madrids och FC Barcelonas officiella butiker, men det finns också andra spännande specialbutiker för allas smaker bland stadens smala gator.

Tapas

Gastronomiskt är Palma de Mallorca också i toppklass. Bästa restaurangen i staden är Marc Fosh, som har haft en Michelin-stjärna i flera år. Den andra Michelin-restaurangen i staden är Adrián Quetglas. Men det finns många andra topprestauranger som serverar spännande maträtter från hela världen. Efter maten rekommenderas att njuta av en drink i cocktailbaren LAB, som inte har någon faktiskt drinkkort, utan istället gör den perfekta drinken baserad på gästens smakpreferenser.

La Seu

Palma de Mallorcas största turistattraktion är den romersk-katolska katedralen La Seu, belägen i den historiska stadsdelen. La Seu är på alla sätt en imponerande byggnad, och invändigt är katedralen restaurerad av Gaudi själv. Alldeles intill katedralen ligger palatset La Almudaina, som den spanska kungafamiljen de senaste åren har använt för mottagningar och liknande. Palatset är delvis inredd som ett museum.

I den historiska stadsdelen hittar man så många andra pärlor. Ta en promenad längs den vackra gatan Can Veri eller handla i den livliga Sant Miguel-gatan. Atmosfären på Placa Major bör också upplevas, medan Placa de Cort bjuder på stadens magnifika rådhus samt ett 600 år gammalt olivträd. Och skulle du behöva lite mer luft, kan du njuta av härliga promenader längs den stora hamnen i Palma de Mallorca.

Placa Major

I stadens sydvästra utkant finns två andra stora attraktioner, Castell de Bellver och Joan Miró-museet. Båda är mycket lätta att nå tack vare den röda hop-on, hop-off turistbussen, som också är känd från många andra storstäder. Joan Miró bodde på Mallorca under sina sista tjugo åren av sitt liv, och förutom ett vackert museum finns också tillgång till hans verkstäder.

Ta en titt på vår Palma de Mallorca video – och följ vår Youtube kanal

Karta över Palma de Mallorca
I mitten av kartan syns Placa Major, från vilken flera shoppinggator leder till. Den historiska stadsdelen och Le Seu-katedralen ligger på hamnens högra sida. På kartans nedre högra hörn syns stranden C’an Pere Antoni.