Var ska vi bo på Mallorca?
  • Illetas strand

  • Illetas

  • Illetas

  • Cala Xinxell

  • Cala Comptessa restaurang

  • Illetas

Illetas

Illetas kartaDen förhållandevis lugna semesterorten Illetas, som även kallas Illetes, ligger ca 10 kilometer sydväst om huvudstaden Palma de Mallorca.

Tillsammans med grannorterna Bendinat, Cas Catala och Portal Nous är Illetas ett av de mest exklusiva områden som Mallorca har att erbjuda.

Hotellen håller övervägande hög standard, och de flesta av dem är fyr- eller femstjärniga. Antalet restauranger och butiker är inte överväldigande, men det ligger några längs den ringlande huvudgatan Passeo de los Illetas samt vid ortens lilla centrum. Här hittar man även en supermarknad.

Platja d'Illetas

Platja d’Illetas

Stränder i Illetas
Den största och mest centrala stranden i Illetas heter Platja d’Illetas. Stranden är ca 200 meter lång och ligger vackert placerad inne i en vik, omringad av hotell och stora träd. Den är barnvänlig, och har alla nödvändiga faciliteter, bland annat 3-4 restauranger.

Något söder om huvudstranden ligger den mindre Cala Comptessa. En mycket mysig strand, som också har ett litet café.

Cala Comptessa

Cala Comptessa

Ytterligare några minuters promenad mot söder ligger Cala Xinxell. Den 100 meter långa stranden ligger på en liten halvö, och omgivningarna är helt enastående. Ofta ligger många mindre lustjakter och segelbåtar för ankar i vikens turkosa vatten.

Restauranger och nattliv
I själva Illetas är utbudet av restauranger inte särskilt imponerande, men det ligger några utspridda runt om i området. Härtill kommer naturligtvis hotellens restauranger. I grannorten Portals Nous är utbudet av restauranger bredare, och det samma gäller givetvis huvudstaden Palma de Mallorca.

Illetas restaurang

Nattlivet i Illetas är mycket lugnt. Till gengäld är grannorten Portals Nous känd för sina fina och exklusiva nattklubbar, annars är det bara att ta en taxi in till Palma de Mallorca. Här finns barer, diskotek och nattklubbar för alla smaker.

Sevärdheter och aktiviteter
Illetas ligger väl placerad i förhållande till sevärdheter och aktiviteter. Bara lite mot sydväst ligger Marineland, där det bl.a. finns olika shower med delfiner, sjölejon och papegojor. Lite längre mot sydväst (vid Magaluf) ligger Western Water Park (bild), som är en av Mallorcas bästa vattenparker.

Western Water Park

I närliggande Cala Major ligger museet Fundacio Pilar i Joan Miró. I Cala Major ligger även Marivent-palatset, där den spanska kungafamiljen ofta semestrar. Vissa delar av palatset sägs kommer att öppnas för offentligheten under 2016.

Illetas karta